17 Ağustos 2014 Pazar

Laktik Asit

Siz değerli okurlar için laktik asitle ilgili bir araştırma gerçekleştirdim. Nedir şu laktik asit ? Aslında sürekli tükettiğimiz bir şeydir laktik asit. Her yoğurt ve türevi gıda tükettiğimizde laktik asit alıyoruz demektir. Fakat burada bahsettiğim tabi ki yoğurdu alıp yüzümüze sürmek veya uygulama gerçekleştirdiğimiz alana uygulamak değil. Bu nokta da laktik asit nedir , laktik asitin işlevi nedir , nasıl kullanılır sorularına cevap aradım. Laktik asit hakkında kafanızda ki tüm soru işaretlerinize çözüm olacağım. İyi okumalar dilerim.

Laktik Asit Nedir


Son dönemlerde adı sıkça duyulan bir cilt bakım asiti olan laktik asit. AHA (alfa hidroksi asit) gurubunda bulunan diğerlerine nazaran daha zayıf bir asittir. İnternette laktik asitle ilgili arama yaparken çok fazla yanlış bilgiye denk geldik evvela laktik asit glikolik asit gibi bir meyve asidi değil aksine süt asididir. Zaten güzellik merkezi ve kliniklerde laktik asit peelingi yapılırken bu işleme süt peelingi veya yoğurt peelingi denmektedir.

Laktik asit, 1700 lü yılların sonunda keşfedilmiştir. Formülü ( CH3CHOH-COOH )ve kimyasal olarak aalfa hidroksipropanoyik asit olarak adlandırılır. Saf laktik asit şeffaf ve baldan biraz daha az kıvamlı bir üründür. Organik hidroksi asit gurubundadır. Keşfedilmesi 1700'lerin sonunda olsa da üretilmesi yüz yıl sonra yani 1800'lerin sonunda oldu. İlk defa ticari amaçlarla ekşimiş sütten laktik asit sentezlendi. Zaten süt asidi adını da buradan alır. Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülür.



laktik asitLaktik Asitin İşlevi



Aslında biyoloji ve kimya derslerinden bildiğimiz bir asittir laktik asit, yoğurt yenilince uyku gelmesi delil gösterilir veya hareket sonucu oluşan yorgunluk kaslarda biriken laktik asitle ilişkilendirilir. Laktik asit insan vücudunda glikojen olarak adlandırılan, karbonhidratların yıkılması ve bunun sonucu olarak oluşan bir durumdur. Glikoliz sonucu pirüvat üretildiği zaman kas hücresi üretilen pirüvatı enerji üretmekte kullanmayı dener, eğer kas hücresi üretilen pirüvatı kullanamazsa pirüvat laktata dönüşür. Ve insanlar kendilerini yorgun hisseder. Ancak son zamanlarda olayın böyle olmadığını bu yorgunlukla laktik asitin ilişkisi bulunmadığına dair çalışmalar mevcuttur.

Laktik asit insan vücudunda oluşan bir bileşiktir kaslarda, vücudun değişik organlarında ve kanda bulunur. Laktat ile aynı anlamda kullanılır, laktat, laktik asidin sodyum (Na) ve potasyum (K) tuzudur. Piyasada sodyum laktat laktik asitten sonra en çok bulunan ve kullanılan ürünlerdendir.

Laktik Asit Kullanımı

laktik asidin işlevi
Laktik asit gıda, sağlık ve kozmetik sektörlerinde kullanılır. Gıda ürünlerinde asitliği düzenleyici ve kısmi koruyucu olarak kullanılır. Sağlık sektöründe özellikle kimyasal peeling, sivilce tedavisi, cilt lekelerinin tedavisi, nasır tedavisi, sedef tedavisi, seboreik dermatit tedavisi gibi konularda kullanılmaktadır. Kozmetik sektöründe ise nemlendirme amaçlı kullanılmakla birlikte çeşitli durumlarda etkili kozmetik ürün formüllerinde laktik asit yer edinmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder